Posted on

Natuurlijk

Arian natuur“Gaan jullie mee? Een dagje lekker de natuur in?” De jaren dat de kinderen altijd “Jaaaaaaa natuurlijk” antwoordden liggen inmiddels helaas achter ons.

Maar wat hebben we genoten met zijn viertjes.
Picknick mee, rugzakken, zakmessen, drinkflessen, een bal, leesboeken, tekenblokken en opschrijfboekjes ingepakt? Dan konden wij er tegenaan. Of het nou met de benenwagen was, met de fiets of naar een heel bijzonder plekje in Nederland met de auto, het was altijd heerlijk.

Ik was volkomen tevreden in het zonnetje op een picknickkleedje, met mijn boek in mijn hand. Of als het te warm werd, kroop ik in de schaduw van een boom. Mijn man bekeek alles wat er los en vast rond vloog, kroop of waaide; een bioloog is altijd gelukkig in de natuur. Zijn enthousiasme is altijd een bron van inspiratie en stiekem wel eens van vermaak; waar een mens toch zo heerlijk blij van kan worden…

En de kinderen? Die vermaakten zich uitsteken met het maken van kabouterhuisjes, het klimmen in bomen, het bespieden van hun ouders tijdens een wandeling, het aanleggen van een hindernis-parcours voor eekhoorns, vogels, herten of voor henzelf of hun ouders. De meest creatieve dingen werden er dan bedacht en gebouwd. Zich vervelen? Welnee, daar hadden ze echt geen tijd voor, hoor. En als ze moe werden, ploften ze naast mij op het picknickkleed en pakten ze lekker hun boek.

Als je jong bent heb je niet in de gaten dat het allemaal zo heerlijk vrij is; dat komt opeens als je je realiseert dat alles veranderd is… School vreet opeens een heel stuk van je tijd op, net als een baantje of andere verplichtingen die het volwassen leven met zich mee brengt.

Dus als we dan toch allemaal de tijd kunnen vinden om er weer even helemaal uit te gaan, nemen we het ervan en doen we het gewoon. Nee, het is niet vaak dat dit gebeurt, maar zoals met zoveel dingen gaat: als de momenten schaarser worden, geniet je er des te meer van als het wel gebeurt.

Zo is er altijd een positieve manier om tegen de dingen aan te kijken. Kijk niet alleen naar wat er allemaal niet meer kan en niet meer is, maar vooral ook naar de dingen die er wel nog kunnen en het moois dat ervoor in de plaats is gekomen. En zeg nou zelf, we boffen hier in Schoorl toch ontzettend met al de natuur om ons heen.

En soms is het weten dat je de natuur in kunt, bijna belangrijker dan het daadwerkelijk doen…

Geef een antwoord