Hoeveel textielafval is er in Nederland?
Jaarlijks belandt 145 miljoen ton textielafval bij het restafval en de hoeveelheid textiel in Nederland blijft maar stijgen. Dit komt door de import en productie van bijvoorbeeld kleding. Natuurlijk worden er ook textielproducten geëxporteerd en weggegooid, maar dat is minder dan erbij komt. Onze textielberg blijft dus groeien.
In 2019 was het totale gewicht van het huishoudelijk textiel in Nederland 5 438 kiloton. 
Wij hebben bijvoorbeeld per inwoner ongeveer 50 stuks aan jassen, broeken en truien. Dat is heel erg veel, vind ik. Als we dat allemaal nieuw kopen, komt er nooit een eind aan die textiel-afvalberg…

Circulaire economie

De inzet is dat we naar een circulaire economie groeien. We moeten dan meer gebruik gaan maken van textiel dat wordt weggegooid voor het maken van nieuwe grondstoffen of nieuwe artikelen. Zo verlichten we de druk op het milieu omdat er minder nieuwe grondstoffen moeten worden geproduceerd.
In 2030 moet de economie voor 50% circulair zijn en in 2050 100% circulair. Dan zouden er dus geen nieuwe grondstoffen meer gemaakt hoeven worden voor nieuw textiel…

Bron: De Volkskrant

Daarom nodig ik jullie allemaal uit om een kijkje te nemen in mijn webwinkel, want dat is precies wat ik doe: upcyclen van textiel. Ik maak bijvoorbeeld een tas van een trui, een mooi kleedje of van een spijkerbroek.